Ouder wordende VG-cliënt
Binnen de gehandicaptenzorg hebben we te maken met een steeds ouder wordende groep cliënten. Bij bijna de helft van de cliënten die bij ons wonen is er sprake van verouderingsproblemen. Om deze groep een goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden is het verbeterproject ‘Ouder wordende VG-cliënt’ gestart.
Wat is er bereikt in 2023?
- Het kennisplatform op het leerplein is up to date.
- Het opleidingsplan voor locaties met meer dan 50% vijftigplussers is opgesteld.
- Alle locaties binnen de gehandicaptenzorg worden bediend door een regieverpleegkundige. Op de terreinen is nu nog de praktijk verpleegkundige werkzaam.
- De productomschrijving specialistische ouderenlocaties is gereed. Hierin wordt beschreven hoe er gewerkt wordt, welke zorg geleverd wordt, voor wie het geschikt is en aan welke eisen de omgeving moet voldoen. Er is gestart om bij de vier specialistische ouderenlocaties binnen de gehandicaptenzorg te werken met de productomschrijving.
- De richtlijn rondom valpreventie is aangepast en sluit beter aan bij de landelijke richtlijn.
- Regieverpleegkundigen zijn geschoold in Advanced Care planning en palliatieve zorg. Hierdoor kunnen zij beter hun teams informeren en ondersteunen bij het uitvoeren van specialistische zorg.
- Er is een nieuwe procedure Advanced Care planning en er zijn wensenboekjes beschikbaar.
- Het wensenboekje kan medewerkers of vertegenwoordigers helpen om het gesprek te voeren over het beleid en de wensen rondom het levenseinde.
Wat verdient nog aandacht?
De toename van de complexiteit in combinatie met de beschikbaarheid van verpleegkundigen en de medische basiskennis op locaties verdient aandacht. Daarnaast staat de samenwerking met huisartsen onder druk. Samen met de Centrale Behandeldienst van Alliade en de zorgcentrale wordt hier aandacht aan besteed.
Wat zijn de doelen voor 2024?
- Aansluiten bij Zorgprogrammering. Er wordt gekeken naar een passend zorgaanbod voor ouder wordende cliënten. Er zal bij alle doelgroepen steeds meer specialistische zorg nodig zijn omdat alle cliënten ouder worden. Met onze kennis denken we mee met de zorgprogramma’s.
- Een scholingspilot starten voor medewerkers op twee locaties met meer dan 50% ouder wordende cliënten. De scholing kent zeven modules bestaande uit een e-learning en een Teams bijeenkomst. Thema’s zijn o.a.: dementie en het wankel evenwicht, normen en waarden en multidisciplinaire samenwerking. Het doel van de pilot is om te testen of de scholing aansluit bij de ontbrekende kennis en zo van meerwaarde is voor onze doelgroep.
- Aandacht besteden aan het borgen van medische kennis op de locaties door de landelijke richtlijn ‘Signaleren van medische problemen bij volwassenen met een verstandelijke beperking’ door te voeren. Dit doen we door het aanbieden van scholing en het geven van handvatten aan de teams waar ze op moeten letten en welke acties nodig zijn bij het signaleren van medische problemen.
- Binnen de gehandicaptenzorg de functie van praktijkverpleegkundige samenvoegen met de functie van regieverpleegkundige.
- Het werkgebied van de regieverpleegkundigen uitbreiden. We onderzoeken de behoeften binnen de Jeugdzorg, Werk & dagbesteding en Avond-, Nacht- en Weekendzorg. Daarnaast gaan we samenwerken met ziekenhuizen rondom opname en ontslag van cliënten met een verstandelijke beperking.
- De functie van regieverpleegkundige verdiepen door aan te sluiten bij de projecten rondom slim incontinentiemateriaal, kwaliteitsverbetering op locatie en de vermindering van inzet van de Thuiszorg.
- Een folder ontwikkelen rondom palliatieve zorg en Advanced Care Planning (vroegtijdige zorgplanning).
- De samenwerking met huisartsen, zorgcentrale en dokterswacht verbeteren. Er is inmiddels een samenwerking met het Medisch Centrum Leeuwarden en er wordt gewerkt aan een digitale overdracht.
Advanced Care Planning (vroegtijdige zorgplanning) is een proces waarbij de cliënt met zijn of haar behandelend arts zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en vastlegt.