Kwaliteitspaspoort

Om een goede kwaliteit van zorg te leveren is het belangrijk dat medewerkers werken volgens de laatste richtlijnen en kwaliteitseisen. Om dit binnen Alliade te borgen is het project ‘kwaliteitspaspoort’ gestart. Het kwaliteitspaspoort geeft duidelijkheid over welke scholingen bij functies horen en wat medewerkers daarin (nog) aan scholingen moeten volgen.

Wat is er bereikt in 2023?

  • De profielen binnen het kwaliteitspaspoort zijn uitgebreid, bijvoorbeeld voor de ouder wordende VG-cliënt.  
  • De basis van het kwaliteitspaspoort voor ondersteunende diensten is ingericht. 
  • In 2023 is de status van de verplichte leeractiviteiten die zijn gehaald verbeterd van 52% in 2022 naar 63% in 2023.   

Wat verdient nog aandacht?

De voortgang van de scholingen binnen het kwaliteitspaspoort verdient nog aandacht. Met de komst van het kwaliteitspaspoort is beter inzichtelijk geworden hoe medewerkers ervoor staan ten opzichte van de vastgestelde scholingen. Bedrijfshulpverlening en methodisch werken zijn voorbeelden van vastgestelde scholingen. Uit het kwaliteitspaspoort blijkt echter ook dat nog niet alle medewerkers de vastgestelde scholingen hebben gevolgd. Dit komt mede door personele wisselingen en de keuze in het laatste kwartaal van 2023 te sturen op het verminderen van indirecte tijd.  

We brengen de voortgang van de scholingen periodiek onder de aandacht. Dit doen we via de opleidingsplangesprekken en de 4-maandsrapportage. Daarnaast sluit de opleidingsadviseur aan bij de MT’s en is er extra ondersteuning van de opleidingsadviseur bij locaties die laag scoren.  

Wat zijn de doelen voor 2024?

  • Uitbreiding van de profielen. Zowel voor de zorgmedewerkers als voor medewerkers van de Centrale behandeldienst en de ondersteunende diensten.  
  • Het streven is dat in 2024 de verplichte leeractiviteiten voor 90% zijn behaald.