Zorginnovatie en zorgtechnologie
Technologie en innovatie zijn niet meer weg te denken uit de zorg. Onder zorgtechnologie worden alle technologische oplossingen bedoeld die een bijdrage leveren aan het zorgproces voor betere zorg en welzijn voor cliënten en zorgmedewerkers.
Zorgtechnologie is één van de oplossingen om de zorg toekomstbestendig te houden met oog op de personeelstekorten, toenemende zorgzwaarte en financieringsproblemen.
Het inzetten van zorgtechnologie is geen doel op zich. Zorgtechnologie wordt alleen daar ingezet als deze aansluit bij de strategische koers van Alliade en van meerwaarde is op één van de drie aspecten:
- Kwaliteit van leven
- Het verminderen van de werkdruk voor onze medewerkers
- Het efficiënter maken van de zorg
In het kwaliteitsverslag 2023 zijn meerdere technologieën aan bod gekomen waaronder de zorgrobot, de medicijndispenser en de Momo Bedsense. In dit kwaliteitsverslag richten we ons op twee belangrijke projecten die in 2024 zijn gestart: spraakgestuurd rapporteren en slim incontinentiemateriaal.
Wat is spraakgestuurd rapporteren?
Bij spraakgestuurd rapporteren wordt gesproken informatie automatisch vastgelegd in een digitaal dossier in plaats van dat deze informatie handmatig wordt ingetypt.
Wat is slim incontinentiemateriaal?
Binnen Alliade wordt gewerkt met slim incontinentiemateriaal dat gedurende 72 uur het plaspatroon van een cliënt registreert. De uitkomsten van deze registratie worden gebruikt om de (in)continentiezorg te verbeteren. Op deze manier kan worden bepaald welk materiaal het beste past bij de cliënt en wat de beste tijden zijn om incontinentiemateriaal te vervangen.
Wat is er in 2024 bereikt?
Spraakgestuurd rapporteren
- In 2024 is een succesvolle pilot gedraaid met spraakgestuurd rapporteren binnen de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en bij maatschappelijke ondersteuning. De pilot laat zien dat spraakgestuurd rapporteren verschillende voordelen heeft:
- Het is een snellere manier om rapportages op te stellen.
- Het maakt het mogelijk om tussentijds te rapporteren.
- Het verkleint over het algemeen de kans op fouten in de rapportages.
- Het vergemakkelijkt het rapporteren op het doel zoals geformuleerd in het plan.
Enkele reacties vanuit de teams over spraakgestuurd rapporteren:
‘Het werkt goed, ik wil niet meer anders’.
‘Aan het einde van mijn dienst heb ik al veel rapportages klaar’.
‘Zelfs de cliënten vinden het leuk’.
‘Erg positief, een Friese vertaalfunctie zou ook nog makkelijk zijn’. Ook blijkt dat veel cliënten het waarderen dat de medewerker de rapportage in hun bijzijn inspreekt en dat ze zelf kunnen aanvullen.
Slim incontinentiemateriaal
Per 1 maart 2024 is gestart met de uitbreiding van het gebruik van slim incontinentiemateriaal in de gehandicaptenzorg onder regie van de regieverpleegkundigen. Regieverpleegkundigen geven adviezen aan de locatie om de continentiezorg te verbeteren aan de hand van de verkregen inzichten. Inmiddels wordt op grote schaal slim incontinentiemateriaal binnen de gehandicaptenzorg ingezet om de zorg voor incontinente cliënten te verbeteren. Dit heeft meerdere voordelen:
- Het ontlast medewerkers en cliënten. De inzet van slim incontinentiemateriaal vermindert namelijk het aantal (onnodige) verschoningen. Daarnaast zorgt het voor meer comfort en hygiëne voor de cliënt.
- Er is minder afval. Er wordt minder vaak onnodig verschoond en er wordt lichter incontinentiemateriaal gebruikt.
Wat verdient nog aandacht?
Spraakgestuurd rapporteren
Het werken met spraakgestuurd rapporteren is relatief eenvoudig, maar vraagt om een andere manier van werken. Medewerkers hebben wat tijd nodig om ermee vertrouwd te raken. En sommige medewerkers blijven liever een rapportage typen. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan instructie. Op het werkoverleg komt spraakgestuurd rapporteren aan de orde en is het mogelijk om vragen te stellen. Het is belangrijk dat medewerkers spraakgestuurd kunnen rapporteren op een plek waar niemand kan meeluisteren.
Slim incontinentiemateriaal
De adviezen die door de regieverpleegkundige worden gegeven, worden nog niet altijd opgevolgd. Hier is actie op ondernomen.
Wat zijn de doelen voor 2025?
Spraakgestuurd rapporteren
In 2025 wordt spraakgestuurd rapporteren op meer locaties doorgevoerd. Op dit moment wordt samen met de afdeling ICT uitgezocht wat het betekent om spraakgestuurd rapporteren op meer locaties door te voeren. Het rapporteren werkt namelijk via een mobiele telefoon. Mobiele telefoons zijn nu nog niet voor alle medewerkers beschikbaar. De teams van maatschappelijke ondersteuning en de teams binnen de vernieuwde ouderenzorglocatie Anna Schotanus hebben al wel een mobiele telefoon. Binnen deze teams zal spraakgestuurd rapporteren als eerst worden doorgevoerd.
Slim incontinentiemateriaal
- Het duurt tot circa juni 2025 voordat alle cliënten (die incontinent zijn) binnen de gehandicaptenzorg een continentieplan hebben met de inzet van slim incontinentiemateriaal.
- Binnen de ouderenzorg is in januari 2025 gestart met het gebruik van slim incontinentiemateriaal.
- In 2025 starten we bij elke nieuwe cliënt die incontinent is met 72 uur monitoring via slim incontinentiemateriaal. Op basis van deze monitoring kunnen we een persoonlijk plan maken en het best passende incontinentiemateriaal kiezen.