Wet zorg en dwang
De Wet zorg en dwang (Wzd) is vanaf 1 januari 2020 een feit. De wet gaat uit van het principe ‘Nee, tenzij’. De zorg voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden, tenzij het niet anders kan.
Vanaf 2019 is met verschillende mensen binnen de organisatie gewerkt aan de voorbereiding en implementatie van de Wet zorg en dwang. In eerdere kwaliteitsverslagen staat beschreven wat er de afgelopen jaren is bereikt. Zo zijn onder andere zorgverantwoordelijken en medewerkers geschoold, zijn taken en verantwoordelijkheden van Wzd-functionarissen beschreven en zijn de Wzd-functionarissen formeel benoemd. Er is een overzicht met cijfers over onvrijwillige zorg ontwikkeld. Er is een plek op intranet voor zorgverantwoordelijken ingericht met alle handige en noodzakelijke informatie en er is een Wzd-bureau opgericht.
Wat is er bereikt in 2023?
- Binnen de organisatie is er meer bekendheid met het Wzd-bureau. Er is een duidelijke webpagina, een algemene mailbox en een telefoonnummer waar men naar toe kan bellen voor vragen over onvrijwillige zorg en de Wzd.
- De informatieve documenten over de Wzd zijn aangepast en ondergebracht in een interactief document zodat informatie eenvoudig te vinden is.
- De werkwijze rondom verlof en ontslag is vernieuwd. Ook is er een werkwijze rondom de adviesaanvraag voor een onafhankelijk deskundige gerealiseerd.
- Er zijn afspraken gemaakt met onder andere de GGZ over de procedure inbewaringstelling (ibs) en Rechterlijke machtiging (RM).
- Er is een duidelijke omschrijving van rollen en taken van de verschillende betrokkenen binnen de Wzd gemaakt.
- Het team van Wzd-functionarissen is uitgebreid.
Wat verdient nog aandacht?
De Wzd vraagt als het gaat om kennis en registratie veel van medewerkers. Ondanks de vele stappen die zijn gezet en het Wzd-bureau dat is opgericht, zien we dat de stappen binnen de Wzd nog niet op alle locaties op de juiste wijze worden toegepast. Een van de aandachtspunten is de doorlopende scholing van medewerkers.
Wat zijn de doelen voor 2024?
- Voor 1 juli 2024 leveren wij een analyse onvrijwillige zorg aan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit is een algemene analyse op de toepassing van onvrijwillige zorg in 2023. De analyse wordt na 1 juli 2024 als bijlage toegevoegd aan ons digitale kwaliteitsverslag: https://kwaliteitsverslag.alliade.nl/.
- Twee keer per jaar leveren we ook digitaal een overzicht aan bij de IGJ met data op locatie- en persoonsniveau (anoniem) over de uitgevoerde onvrijwillige zorg over een bepaalde periode. Deze data gebruikt de inspectie voor het toezicht op locatie- en organisatieniveau. Ook gebruikt de inspectie deze data om inzicht te krijgen op de ontwikkelingen rondom onvrijwillige zorg per zorgsector of per regio.
Het Wzd-bureau is een in- en extern aanspreekpunt als het gaat om onvrijwillige zorg. Het Wzd-bureau en de daaraan gekoppelde Wzd-functionarissen zijn onder andere verantwoordelijk voor het actueel houden van de Wzd-processen, dienen als vraagbaak voor Wzd (gerelateerde) onderwerpen en zijn verantwoordelijk voor de borging van de kwaliteit van het proces en de uitvoering van de Wzd organisatiebreed.