Informele zorg

Informele zorg is zorg en ondersteuning die wordt gegeven door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden.

Ze helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met de cliënt of bewoner, uit liefde, vriendschap of vanuit een idealistische inzet. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de steeds zwaardere zorgvraag van cliënten wordt informele zorg steeds belangrijker, daarom zet Alliade in op het versterken van het netwerk rondom de cliënt.

‘We gaan de zorg die wij leveren fundamenteel veranderen als het gaat om wie taken gaat uitvoeren. De traditie van de afgelopen decennia wordt daarmee gevoelsmatig soms teniet gedaan. Medewerkers in alle lagen van de organisatie krijgen de kans met ons mee te denken in kansen en mogelijkheden, maar ook nadrukkelijk te twijfelen en hun gevoel van weerstand met elkaar en ons als projectteam te delen. We willen samen leren hoe we ‘Samen Zorgen’ handen en voeten kunnen geven van dag tot dag. De weg naar transformatie is onmiskenbaar ingezet en dat voelen we en krijgen we ook steeds vaker terug van collega’s.’
Sieta Jilderda en Jeanet Bouma, projectleiders informele zorg

Wat is er onder andere bereikt in 2024?

  • Om goed aan te sluiten op wat informele zorgers van ons als organisatie nodig hebben, zijn de profielen van informele zorgers in 2024 samengesteld. Zo kan een informele zorger die geen kennis en ervaring heeft binnen de zorg een andere bijdrage leveren dan een informele zorger die dit wel heeft. Verwachtingen, scholingen en taken zijn afgestemd op het profiel van de informele zorger.  
  • De rollen van de aandachtsvelder informele zorg en de leidinggevende zijn uitgewerkt in het ‘Samen Zorgen’ en in het stimuleren van alle medewerkers om een andere manier van zorg te bieden.
  • Er zijn aandachtsvelders informele zorg geworven, aangesteld (onderdeel project versterking primair proces) en getraind.
  • Er is een toolkit informele zorg ontwikkeld. Deze toolkit is voor alle medewerkers van Alliade toegankelijk via de intranetpagina. De toolkit bevat onder andere een praatplaat over informele zorg en een ecogram. Met behulp van dit ecogram kan het netwerk rondom de cliënt in kaart worden gebracht.
  • Ook is er een communicatiekanaal opgericht voor alle aandachtsvelders informele zorg. Op dit communicatiekanaal staan verschillende hulpmiddelen die aandachtsvelders kunnen gebruiken bij hun rol. Op deze plek kun je informatie met elkaar delen en vragen stellen.
  • Er is op meerdere manieren aandacht geweest voor onze eigen medewerkers die mantelzorger zijn. Het onderwerp is opgenomen in het gespreksverslag van het jaargesprek met medewerkers, leidinggevenden zijn geïnformeerd over de mogelijkheden tot maatwerkoplossingen en de dag van de mantelzorger is in 2024 onder de aandacht gebracht.
  • De overeenkomst voor informele zorgers is vormgegeven en vastgesteld.
  • In deze overeenkomst staat onder andere informatie over de aanvang, de werkzaamheden, de begeleiding, de vergoeding van onkosten, privacy en de mogelijkheden tot het volgen van trainingen.
  • In Franeker en Stiens is een informatiebijeenkomst georganiseerd voor verwanten, vrijwilligers en medewerkers over informele zorg. De bijeenkomsten waren bedoeld om samen stil te staan bij het belang van informele zorg binnen Alliade. Het is belangrijk dat informele zorgers geregistreerd worden in de systemen. De nodige aanpassingen in de systemen om dit te realiseren zijn in kaart gebracht. De systeemaanpassingen zijn in gang gezet.

Wat verdient nog aandacht?

Het aanpassen van de systemen die zorgen voor de registratie van alle informele zorgers loopt vertraging op. We zijn hier afhankelijk van de leveranciers en ook zij moeten ontdekken wat de beste oplossing is. We verwachten de systeemaanpassingen in 2025 af te ronden.

Wat zijn de doelen voor 2025?

Het doel is dat in september 2025 in elk zorgteam 5% van de inzet komt van informele zorgverleners, als aanvulling op het vaste team. In 2025 focussen we ons onder andere op vier dingen: we stellen een wervingsplan op voor informele zorgers, starten een communicatiecampagne over informele zorg, richten de systemen hiervoor in en gaan binnen de teams verder in gesprek over dit onderwerp.