Incidenten
Door incidenten goed te registeren en systematisch goed te analyseren, vergroten we de kwaliteit van zorg en de veiligheid voor cliënten, medewerkers en anderen.
Wat is er bereikt in 2021?
Het project incidenten is in september 2021 gestart. In 2021 is 90% van de leidinggevende en gedragskundigen geschoold in het analyseren van incidenten (de prisma-light methode).
‘Ik ben er trots op dat het gelukt is in zo’n korte tijd een training te ontwerpen. We zijn met veel enthousiasme met de training gestart en horen na afloop positieve reacties op de PRISMA-light. De training geeft een andere kijk op incidenten en biedt praktische handvatten om met incidentanalyse aan de slag te gaan.’
(Wietske Fennema, projectleider incidenten)
Wat verdient nog aandacht?
Sommige locaties willen graag een volgende stap zetten, andere locaties ervaren hier op dit moment onvoldoende tijd voor. We proberen goed in gesprek te blijven met de locaties en bieden waar mogelijk maatwerk.
Wat zijn de doelen voor 2022?
In 2022 willen we bereiken dat er een positieve veilige meldcultuur is op alle locaties waarbij medewerkers ongewenste situaties melden via het formulier. Een ander doel dat we willen bereiken is dat alle medewerkers de definitie kennen van een risico, (bijna)-incident en calamiteit en vervolgens weten wat ze moeten doen. Concreet gaan we aan de slag met het volgende:
- Het herzien van het proces incidenten en het formulier incidenten en hierover communiceren.
- Het oprichten van lokale incidententeams. Het doel is dat elke leidinggevende een incidententeam heeft die drie keer per jaar bijeen komt om een incidenten of een trend in incidenten te analyseren en van de uitkomsten te leren.
- Het beter vastleggen en monitoren van verbeteracties.
- Het schrijven van een borgingsplan zodat het thema incidenten in de lijn geborgd is na afronding van het project.