Werk & dagbesteding

Binnen de (gehandicapten)zorg vindt een kanteling plaats naar verhoogde deelname en betrokkenheid bij de maatschappij. Het streven is dat iedereen naar vermogen zoveel mogelijk bijdraagt in het belang van zowel de cliënt als de maatschappij. Om een toekomstbestendig en duurzaam werk en dagbestedingsaanbod te ontwikkelen is het verbeterproject ‘werk en dagbesteding’ gestart.

In 2021 is een visie op werk en dagbesteding opgesteld. Met de vernieuwde visie kijken we met een andere blik naar ons aanbod en werkwijze, met als doel werk en dagbesteding te bieden die écht bijdraagt aan een goed en zinvol leven. Voor elke cliënt gaan we voor werk of dagbesteding die het beste bij hem of haar past, georganiseerd langs de participatieladder richten we ons op ontwikkelmogelijkheden en talenten.

Wat is er bereikt in 2022?

De uitwerking van het project Werk & dagbesteding loopt via verschillende leer- en ontwikkellijnen. Dit zijn: Dier, Groen, Productie en Logistiek, Horeca, Winkel en Facilitair. En daarnaast komen er eigentijdse modules en/of e-learnings zoals: social media, schilderen, fotograferen met je smartphone, muziek maken op je computer.

In 2022 is gestart met de leer- en ontwikkellijn ‘Dier’ en ‘Groen’. De vakgroepen die zijn opgericht hebben voorbereidende werkzaamheden getroffen. Na de implementatie van het nieuwe cliëntdossier ONS wordt gestart met het werken volgens de leer- en ontwikkellijnen op 4 locaties ‘Dier’ en ‘Groen’. Binnen de leer- en ontwikkellijnen wordt ingezet op werknemersvaardigheden (zoals omgang met collega’s en afspraken nakomen) en vakvaardigheden (zoals grasmaaien en het voeden en verzorgen van dieren).

Wat zijn de doelen voor 2023?

  • Een verdere uitwerking van de leer- en ontwikkellijnen.
  • Start op vier locaties voor de leer- en ontwikkellijn ‘Dier’ en ‘Groen’.
  • Scholing van de medewerkers van Werk & dagbesteding in het ontwikkelgericht begeleiden via Werkstap.
  • Een productportfolio voor cliënten met een overzicht van de leer- en ontwikkellijnen per  locatie en per participatieladder.

Wat is Werkstap?

Werkstap is een methodiek om deelnemers op een effectieve en eenduidige manier in beeld te brengen en (aantoonbaar) te ontwikkelen met ondersteuning van het softwarepakket Werkstap. Het (les)materiaal bestaat uit de volgende hoofdonderdelen waarin allerlei praktische werkopdrachten zitten, die deelnemers in kleine stapjes kunnen uitvoeren:

  • Werknemersvaardigheden
  • Vakvaardigheden per leer- en ontwikkellijn

Zijn tongval verraadt direct dat hij van oorsprong uit Limburg komt. Karel is geboren in Roermond en opgegroeid in een levendig gezin. Hij heeft een hechte, warme band met zijn broers en zussen. Dat is fijn, maar het zorgt bij hem soms ook voor spanning. Beide zussen gaan namelijk trouwen. Tijdens het huwelijk van zijn oudste zus mag hij zelfs getuige zijn. Dat vindt hij een hele eer, maar ook ontzettend spannend. Gelukkig vindt Karel een luisterend oor bij zijn begeleider Regina. Zij werken inmiddels al tien jaar - met veel plezier - samen bij Moaisa in Stiens.

Creatieve oplosser

Karel zijn keuze voor de kaarsenmakerij was snel gemaakt. Na een voorselectie te hebben gemaakt van drie verschillende adressen, startte Karel tien jaar geleden zijn carrière bij de kaarsenmakerij. Voor hem de perfecte match: “Ik krijg hier volop ruimte voor creativiteit en gezelligheid, maar ook verantwoordelijkheid.” Tijdens drukke momenten neemt Karel zonder problemen het opnemen van de telefoon over van Regina. Hij werkt de voorraadoverzichten bij en ondersteunt andere teamleden bij het maken van kaarsen. Met zijn ruime ervaring beheerst hij inmiddels alle facetten van het kaarsen maken. En lopen ze tegen een lastige situatie aan? Dan lost Karel dat op. Geen probleem! Ook in zijn vrije tijd is Karel graag creatief bezig. Een cadeau koopt hij niet kant-en-klaar in de winkel.

Karel: “Mijn zussen kunnen binnenkort ook een zelfgemaakt presentje tegemoet zien tijdens hun huwelijksdag.”

Rustmomentje

Soms wordt het Karel even te druk. Dan neemt hij een rustmomentje. Voor het team van Moaisa is het heel normaal dat Karel even apart gaat zitten met zijn koptelefoon op. Voor hem werkt dat prima. Hij gaat dan muziek luisteren. Zijn muzieksmaak is heel gevarieerd. Van een rustig liedje van Ilse de Lange tot een vette mix van David Guetta. Karel: “Na zo’n muziekimpuls kan ik er weer tegenaan en is de stress is verdwenen.” Kaarsvet gieten, zware zakken met grondstof tillen of gaten boren voor de kaarslontjes. Karel doet het rustig neuriënd.

Goede leven

Karel: “De werkdagen bij Moaisa vliegen voorbij. Voor je het weet is het weekend.” Karel is opgegroeid met de stelling: ‘Na hard werken is het goed rusten’. Hij ontspant graag door het kijken van een serie of lekker gamen. En natuurlijk op z’n tijd een feestje. Op de uitnodiging voor het huwelijk van zijn zus staat: ‘We heffen het glas op de liefde en eten als goden…’. Hierin kan Karel zich helemaal vinden. Dat is het goede leven. De fijne combinatie van werken en ontspannen heeft hij gevonden bij het enthousiaste team van Moaisa.